Trixbaan 5, Albert Hogendoorn

De baan van Albert Hogendoorn

Laatst was ik gevraagd door Albert om zijn baan eens te filmen voor onze website. Nu was daar nog niet van gekomen totdat er nu eindelijk gelegenheid voor was. Albert, een plaatsgenoot van me ken ik al heel wat jaren. Ik weet nog goed dat ik hem voor het eerst ontmoette in Mijdrecht. Een locomotief was stuk en of ik hem wilde maken. Natuurlijk kan dat en we raakten aan de praat. Ja de liefde tot Trix-Express zat in ons beider bloed. Heerlijk kan hij vertellen in plat Waddinxveens hoe hij al met zijn vader om de treintafel stond, maar van vader Hogendoorn zelf. Kinderen mochten alleen kijken. De onderdelen kocht vader in Duitsland, wat goedkoper was, maar op naam van Albert. Grote mensen spelen toch niet met treintjes, dat was de eer van vader te na. Je kan dat nu niet meer wegdenken, meestal spelen juist de ouderen ermee. De huisjes werden door vader allen zelf gemaakt en gelakt, het spuitgietwerk kwam later. Nu was er een speelgoedhandelaar in het dorp, Frans Knaapen die een uitgebreid programma Trix-Express verkocht, Hij had een grote baan in de winkel waar menig kind zich stond te vergapen. Alleen Knaapen had veel tijd nodig voor verkoop, minder voor reparatie en aanpassingen. Vader Hogendoorn heeft jaren daarom voor Knaapen gerepareerd, maar de winst werd omgezet in Trix materiaal wat moeder niet wist. Daarom werd de BR24 ingeruild en een BR01 reed thuis op de baan, die Albert nu nog heeft. Moeder ook niet helemaal gerust, vroeg:” die grote trein had jij toch niet? “Ja hoor” loog vader, “heb ik al een poosje.”

Deze verhalen kan Albert heerlijk vertellen, zeker als het fotoalbum uit die tijd erbij komt. De familie om de tafel, waar alleen vader aan mocht zitten. Later kreeg Albert zelf een eigen trein van vader, een groene V36 met goederenwagons. Trots laat hij hem rijden, samen met de eerste BR80 van vader, wat sterk zijn deze locs. Jaren heeft Albert aan zijn nieuwe baan gebouwd in zijn appartement, een Duitse baan noemt hij hem, met bergen en heuvels, rotsen en bijpassende gebouwen. Al zijn die Nederlandse hondenkoppen mooi, ze horen niet op een Duitse baan was altijd zijn antwoord. En hij heeft gelijk, het hoort niet. Maar jammer, aan deze schitterende baan komt een einde, aan Albert’s levenswerk. De gezondheid van het echtpaar laat het niet langer toe zelfstandig te blijven wonen. En dan komt de tijd van scheiden van de treinbaan… Voordat dit geschiedde mocht ik de baan nog fotograferen en filmen, wat ik graag voor ons TEVVN lid deed. In het klein zal hij de hobby voortzetten.

Maar nu de oplossing, de derde generatie heeft zich gemeld, kleinzoon Sasaa Dijkhuizen de kleinzoon van Albert gaat de hobby met Trix-Express voortzetten met de spullen van groot en overgrootvader. Daarom helpt hij opa de spullen netjes te demonteren en later weer op te bouwen. Een hele klus, maar Albert heeft er plezier in dat zijn Trix-Express verder gaat rijden. Dat hadden de ouders Hogendoorn eens moeten beleven.

Sasaa wordt wel lid van onze vereniging en zal het jongste lid zijn.

Ber Hofman.